KONAČNO DOBRA VIJEST ZA DOBROVOLJNA VATROGASNA DRUŠTVA

Inicijativom dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez koju su podražali i ostali D.V.D.-eovi sa našeg kantona ali i kantona Sarajevo, dana 23.10.2013. godine Ministarstvu sigurnosti BiH upučen je zahtjev za izmjenu i dopunu zakona koji bi omogučio i Dobrovoljnom vatrogasnim društvima da nesmetano uvezu vatrogasna vozila i opremu, te nakon mukotrpnih dopisa , pregovora , dodatnih molbi itd, konaćno je dana 29.07.2015. godine Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje na svojoj sjednici dana 29.07.2015. godine donio ODLUKU o;

Utvrđuju se izmjene i dopune Odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvozne dažbine na opremu koja se stavlja u slobodan promet za organe civilne zaštite i vatrogastva. Ova odluka omogućit će povlastice kod nabavke opreme za dobrovoljna vatrogasna društva koja rade sa zastrajelom opremom, posebno u mjestima koja se često izložena požarima.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da ostvarimo svoja prava , a posebno ljudima iz Ministarstva sigurnosti BiH (sektor zaštite i spašavanja, FUCZ, C.Z. republike Srpske, C.Z. Brčko Distrikta itd)

Dakle ovom Odlukom omogučava se svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima u BiH da mogu nesmetano i bez dodatnih troškova uvesti donirana ili kupljena vatrogasna vozila i drugu vatrogasnu opremu a da pri tome budu oslobodjena plačanja carinskih i drugih dažbina.