Nastavljamo sa aktivnostima povodom Oktobra/Listopada mjeseca zaštite od požara✅️👉Poštovani sugrađani!

Tradicionalno, već dugi niz godina povodom Oktobra/Listopada mjeseca zaštite od požara,u Srijedu 1️⃣9️⃣.🔟.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣. Godine u vremenu od 🕐08:00 do 16:00 sati,svi građani i domačinstva sa područija općine Vitez koji posjedu vatrogasni aparat 🧯za početno gašenje požara,moći će BESPLATNO izvršiti provjeru istih u ovlaštenom servisu vatrogasnih aparata koji radi i djeluje u sklopu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez – Vitez od 1985.godine!

Vaši vatrogasci Stari Vitez-Vitez.

DAN OTVORENIH VRATA-VATROGASCI STARI VITEZ-VITEZ

Povodom Oktobra/Listopada mjeseca zaštite od požara,pozivamo sve zainteresirane građane naše općine i šire na “DAN OTVORENIH VRATA” koji če se održati dana 13.10.2022.godine (Četvrtak) u vremenu od 10:00 do 16:00 sati,u krugu Vatrogasnog doma u Starom Vitezu,gdje če biti izložena vatrogasna vozila te sprave i oprema sa kojom raspolaže naša vatrogasna jedinica.Svi ste nam dobro došli!

25.GODINA U SLUŽBI GRAĐANA OPĆINE VITEZ

25.godina u službi građana općine Vitez,01.07.1997.-01.07.2022.godine.Danas je u prostorijama vatrogasnog društva upriličena mala svečanost.Naime naša tri pripadnika i to ; Muharem Čupina,rukovodilac vatrogasne jedinice te vatrogasci Cicvara Sene i Ajdin Salkic zajedno sa svojim kolegama proslavili su 25.godina profesionalnog rada u našoj vatrogasnoj jedinici.Iza pomenute trojke bezbroj je teških intervencija u spašavanju ljudu i imovine naših građana ,ali i građana našeg kantona.U ime upravnog odbora uručeni su im ručni satovi za 25.godina njihovog predanog rada u službi naših građana. Želimo im ,da ostatak svog radnog vijeka provedu u zdravlju i sa što manje intervencija.
UPRAVNI ODBOR DVD “STARI VITEZ”-VITEZ.

POSJETA KOLEGA IZ REPUBLIKE HRVATSKE.

Dana 04.06.2022.godine u posjeti našoj vatrogasnoj jedinici su bile naše drage kolege iz Republike Hrvatske.Veliko HVALA na dolasku i lijepom druženju Tomislav Stokić Zapovjednik DVD Lipik i vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, Mateja Fras zapovjednica vatrogasne zajednice Virovitičko-Podravske županije.Mateja Doner ,predsjednica DVD Voćin ,te asistenticama na sveučilištu u Karlovcu Manueli i Marineli.Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti vas i radujemo se novom druženju!

POŽAR KUČE U STAROM VITEZU.

Danas 07.06.2022.god. su naši momci u 13 i 50 minuta u Ulici 325.brdske brigade, brzom intervencijom uz minimalnu potrošnju vode ugasili požar kuče S.B. u razbuktaloj fazi gorenja,te spriječili da se požar ne proširi na cijeli stambeni objekat.Na licu mjesta je bilo 5.vatrogsaca sa navalnim vozilom ,pripadnici policijske stanice,hitne pomoći Vitez i dežurni električari.Zahvaljujemo se građanima na brzoj dojavi i tehničkoj pomoći!

VATROGASCI STARI VITEZ PARTNER PRI ORGANIZACIJI PRVOG REGIONALNOG WORKSHOPA IZ OBLASTI SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU I ZAŠTITE OD POŽARA

Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku dana 04.06.2022.godine (Subota) organizuje prvi regionalni workshop iz oblasti Sigurnosti i zaštite na radu i zaštite od požara sa učesnicima iz Republike Hrvatske,Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Stari Vitez”-Vitez je ponosni partner Fakultetu za tehničke studije u Travniku i ovo je nastavak veoma uspješne dugogodišnje poslovne suradnje.

U nastavku donosimo program i pozivnicu prvog regionalnog workshopa:

PROGRAM – FINAL – WORKSHOP

POZIV ZA WORKSHOP 2022 (1)

 

HVALA – DANKE TIROL.

Dana 10.09.2021.god. u krugu našeg doma smo uz Državnu zastavu Bosne i Hercegovine postavili i zastavu prijateljske Republike Austrije kao znak zahvalnosti za donacije našoj vatrogasnoj jedinici. Naime vatrogasci iz Tirola uz posredstvo glavnog koordinatora Petera Logara i Tomislav Stokić u posljednje vrijeme donirali su pet potpuno opremljenih vatrogasnih vozila kao i veliki broj skupne i lične vatrogasne opreme.Dogovorena je i daljnja suradnja u vidu vatrogasnih vozila i opreme.Ovim putem im se zahvaljujemo na donaciji kao i jačanju vatrogastva u općini Vitez ali i u Srednjobosanskom kantonu jer naši vatrogasci su spremni odgovoriti gdje god zatreba.Danke Tirol!

POSJETA OPĆINSKOG RUKOVODSTVA NAŠOJ VATROGASNOJ JEDINICI.

Dana 09.09.2021.god posjetili su nas načelnik općine Vitez gosp. Boris Marjanović, predsjednik općinskog vijeća općine Vitez gosp. Sivro Hidajet te pomočnik načelnika općine Vitez za civilnu zaštitu gosp Asim Ribo .Domačin ispred naše vatrogasne jedinice bio je rukovodilac V.J. Muharem Čupina sa vatrogascima koji je tom prilikom općinske dužnosnike upoznao sa radom i djelovanjem naše vatrogasne jedinice. Dogovorena je daljnja suradnja na unaprijeđenju vatrogastva u našoj općini, a u ime vatrogasne jedinice im se zahvaljujemo na dosadašnjoj konstantnoj podršci i pomoći u našem veoma uspješnom radu i djelovanju!

DEZINFEKCIJA GRADSKIH ULICA U VITEZU

Dana 25.03.2021.god. Na zahtjev kriznog štaba općine Vitez a u cilju suzbijanja pandemije COVID -19.izvršena je dezinfekcija i sapiranje  ulica,parkinga i prilaza ispred:doma zdravlja Vitez i St.Vitez,gradske dvorane,osnovne škole,dječijeg obdaništa te gradske tržnice u vremenu od 17:10 do 18:15 minuta.Dezinfekcija i sapiranje ulica vršit če se dva puta sedmično.

 

OBAVIJEST/UPOZORENJE GRAĐANIMA OPĆINE VITEZ U SLUČAJU IZBIJANJA POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU.

Dolaskom proljeća i lijepih dana te budući da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, a imajući u vidu, da su u posljednje vrijeme, kao i u prethodnim godinama evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Stari Vitez” iz Viteza  upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stanbenih naselja, vodova dalekovoda i sl.

Posebno podsjećaju da su lica koja izvrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužna mjesto spaljivanja pregledati i ostatke upotpunosti pogasiti, da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i da su,više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, ili policiju na tel. broj 122.

Napominjemo građanima da su u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine  predviđene sankcije kazne zatvora i novčane kazne u slučajevima kada usljed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.